Страви на пару

steam2У приготуванні здорової їжі широко застосовується парова обробка . У спеціальних каструлях з гратами можна варити овочі на пару. Такий спосіб гарантує набагато більше збереження живильних речовин , ніж звичайне приготування у воді. На пару можна також готувати омлети і яєчню , пудинги , каші , страви з овочів , сиру та м'яса , з додаванням пінки з білків.

Пудинги готують на жовтках , розтертих з вершковим маслом. Підготовлену таким чином пухку масу з'єднують з овочами , білими тертими сухарями або кашею. Існує багато різних комбінацій. У кінці додається добре збитий білок і приправи за смаком. Приготовану масу кладуть у форму для пудингів або кексів або в невелику каструлю з щільно прилягаючою кришкою. Закривши каструлю кришкою , вставляють у посуд більшого розміру з киплячою водою і витримують 45-60 хвилин. Подають пудинги безпосередньо після приготування , заправивши соусом або вершковим маслом.

Пудинги можна використовувати на друге або на вечерю . У дієті обмежено застосування жирів , можна готувати пудинги без жовтків і масла. Кашу , м'ясо або овочі з'єднують зі збитими білками і готують на пару , як описано вище.

Яблучний пудинг , приготований на пару

інгредієнти:

Для бісквіту :

  • борошно пшеничне - 200 грам .
  • масло вершкове - 125 грам .
  • розпушувач для тіста - одна чайна ложка
  • яйця - дві штуки.
  • молоко - три столові ложки
  • масло вершкове - 50 грам .
  • цукор коричневий - дві столові ложки
  • яблуко велике зелене - одна штука.

Спосіб приготування:

Форму змастити розм'якшеним вершковим маслом. Посипати темно-коричневим цукром. Видалити з яблука серцевину , очистимо й наріжемо скибочками. Викласти скибочками дно форми.

Змішати борошно з розпушувачем для тіста. Маргарин або вершкове масло збити з цукровою пудрою. Продовжуючи взбивати , по одному додати яйця з однією столовою ложкою борошна. Додати молоко і борошно, щоб замісити тісто. Викласти у форму поверх яблук і розрівняти .

Накрити тісто пергаментом , і варити на пару 45 хвилин. Подати гарячим.

Котлети рибні на пару

інгредієнти:

  • цибуля ріпчаста - 150 - 200 г
  • манна крупа - 2 ст. л .
  • перець духмяний - 4 - 5 горошин
  • рибне філе - 1 кг
  • цукор - 1 ст. л .
  • вершкове масло - 30 - 40 г
  • сіль - за смаком
  • кріп - зелень 50 г
  • чорний перець - за смаком

Спосіб приготування:

Для приготування рибних котлет краще взяти філе 2-3 видів риби , поєднуючи жирні і нежирні сорти, наприклад , тріску і палтус , зубатку і хек , і т.п.

Очистити цибулю , нарізати на чотири частини. Рибне філе пропустити через м'ясорубку разом з підготовленою цибулею. У приготовлений фарш додати манну крупу , цукор , чорний і дрібно роздроблений духмяний перець , сіль і дрібно нарізану зелень. Все ретельно перемішати.

Мокрими руками сформувати з отриманої маси котлети , обмазати вершковим маслом (без панірування ) і , помістивши в пароварку , витримати в ній приблизно 25 хвилин. За бажанням готові парові котлети можна прикрасити дрібно рубаними яйцями , зеленню петрушки. Подавати з овочевим гарніром.