Каші

Каші для організму: захищають його від безлічі хвороб. Ці страви з круп приємні на смак, доступні за ціною, здатні наситити організм енергією, жирами, білками, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами, а ще забезпечити його дуже цінними рослинними волокнами. Завдяки адсорбуючій здатності ці волокна затримують на поверхні токсичні сполуки (надходять ззовні солі важких металів, радіонукліди, а також накопичуються всередині при порушенні обміну речовин або внаслідок неправильного харчування - холестерин, жовчні кислоти і т. д.) і виводять їх з організму. Рослинні волокна сприяють кращому травленню і більш повному засвоєнню всіх поживних речовин.

Заведи звичку починати кожен ранок з цього супердієтичного продукту.

Злак родом з Греції

Гречка дійсно була завезена до нас із Середземномор'я і досить швидко стала одним з улюблених злакових. Готується гречка просто і швидко, а щоб насититися, досить з'їсти тарілку розсипчастої каші. Крім того, страви з цього злаку радять включати в меню при анемії і хворобах печінки, тому що в гречці містяться залізо і вітаміни групи В, РР, Р (рутин).

Чим більше шліфується і дробиться зерно, тим менше в ньому залишається вітамінів. У гречаного проділу, наприклад, білка і кальцію на одну третину менше, ніж у ядриця, а калію і магнію немає зовсім. Крім того, каша з проділу виглядає не дуже апетитно.

Для серцево- судинної системи

Каша гречана з баклажанами

На 3-4 порції: 250-300 г гречаної крупи, 100-150 г баклажанів, 3-4 яйця, 3-4 цибулини, 3-4 ст. ложки вершкового масла, 6-8 печених яблук, сіль за смаком. Крупу промити, відварити в підсоленій воді. Круто зварені яйця посікти і разом з тушкованими баклажанами і смаженою цибулею покласти в кашу, накрити кришкою, поставити на 2 год у духовку (бажано в керамічному посуді). Подавати на тарілці з печеними яблуками.

Для покращення травлення

Пшоняна каша багата мікроелементами: міддю, марганцем, нікелем і цинком. Вона дуже корисна при анеміях. Особливо смачна пшоняна каша з гарбузом.

На 2-3 порції: 1 склянка пшона, 3 склянки молока, 0,5 кг гарбуза, 1 ч. ложка меду, цукор, ванільний цукор за смаком, 1 / 2 ч. ложки солі, 1 банан.

Очищеного від шкірки і подрібненого гарбуза покласти в гаряче молоко і варити 10-15 хв. Всипати промите пшоно, додати сіль і, повільно помішуючи, варити ще 15-20 хв до загустіння. Укутати на 25-30 хв, додати мед і ванільний цукор, перемішати. Подавати до столу, прикрасивши шматочками банана.

Для міцності кісток і суглобів

Каша рисова з грибами

На 1-2 порції: 1 склянка рису , 50-75 г печериць , 1 ст. ложка оливкової олії , 1 ч. ложка приправи ( мелений тмин , коріандр , куркума ) , зелень кропу , петрушки , сіль за смаком , 1 склянка відвареної квасолі. Гриби , відварені в підсоленій воді , охолодити , дрібно посікти і покласти в відварений рис . Залити грибним відваром , додати масло , подрібнену зелень , приправи , відварну квасолю і поставити в духовку на 15-20 хв.