/ua/kharchuvannya/poradi-vid-shef-kukharya.html

Поради від шеф-кухаря

steamСегодні «модно» прагнути побороти зайві кілограми і передчасну старість, зберігши здоров'я і бадьорий вигляд. Одним із способів перемогти в цій боротьбі є вживання їжі, приготовленої на пару. Вже багато було сказано про користь такого харчування, але питання все одно залишаються. Одні вважають, що готувати на пару занадто клопітно, інші - що така їжа зовсім несмачна. Не секрет, що їжа, приготована на пару - сама дієтична. Так наскільки смачно, швидко, практично і корисно готувати таким способом їжу?

Користь їжі, приготованої на пару

Продукти майже не втрачають вітаміни і мікроелементи, свій натуральний колір і форму після обробки парою. Їжа виходить красивою, ароматною і смачню при вмілому приготуванні. Вміти готувати правильно - хіба не це стосується будь-якого страви, приготованої на пару, на сковороді або в мікрохвильовці?

Чому саме їжа, приготована на пару, є повністю дієтичною стравою і містить мінімум жирів? Тому що для страв, приготованих за допомогою парового варіння додаткового використання масла не потрібно. В цих стравах залишається максимум водорозчинних мінералів і вітамінів (С, А).

Калорійність при цьому набагато нижче, саме завдяки відсутності висококалорійного масла, яке до того ж утворює в процесі смаження шкідливі для організму канцерогени.

Парова їжа - це відмінний варіант для тих, хто мріє схуднути без виснажливих фізичних вправ. Харчуючись щодня такою їжею ви не відчуваєте почуття голоду, але при цьому худнете.

Смак парової їжі

Це, напевно, найголовніше питання, яке цікавить більшість - питання про смакові якості парової їжі. Приготовлена на пару їжа виходить соковитішою, ніж їжа, приготовлена традиційним шляхом. Також вона зберігає аромат свіжих продуктів і початковий смак. До такої їжі звикаєш швидко.

Швидкість приготування їжі на пару

Завдяки сучасним кухонним приладам, а саме мікрохвильовій печі або пароварці, часу на приготування здорової та смачної їжі витрачається зовсім мало.

В пароварці або мікрохвильовці можна одночасно готувати кілька продуктів, не замислюючись про те, що страви можуть пригоріти. Це сильно економить час на приготування, а смаки різних страв при готуванні не змішуються.

Існує найпростіший спосіб приготування їжі на пару - каструля з водою, в якій розташоване вгорі сито або спеціальна решіточка для готування парової їжі, щільно закрита зверху кришкою. Це зручно для малої кількості їжі. Тепер доступні і пристосування сучасної техніки, пароварка, що дозволяє швидко і без великих витрат готувати чудові страви. Всі необхідні продукти викладаються в чашу, заливаються водою і виставляється потрібний час.

Практичність приготування їжі на пару

Процес приготування постійного нагляду не потребує. Немає необхідності постійно щось перемішувати, перевертати - їжа готується рівномірно і нічого пригоріти в пароварці не може. Не використовується масло для приготування їжі. І на відміну від масла, використовуваного при смаженні, пар не осідає на кухонне начиння і не утворює жирних плям на меблях.

Особливості приготування їжі на пару

Не слід для парового приготування занадто дрібно різати продукти, можна в результаті отримати галогенну однорідну масу. Також для забезпечення зменшення терміну приготування і забезпечення рівномірного впливу пару, продукти потрібно укладати в каструлю не занадто щільно.

Є певна група продуктів, які не можна готувати в пароварці - це перезрілі або злегка зіпсовані фрукти і овочі. Їх можна використовувати при традиційному варінні. А для парового приготування продукти повинні бути в сирому вигляді цілісні і щільні. Це є однією з умов, що забезпечує приготування страв з гарними барвистими інгредієнтами, і в результаті не виходять безформними овочами та фруктами.

Вибір пароварки

Хороша електрична пароварка коштує в районі 60-80 доларів. Звичайні пароварки-каструлі теж дуже зручні, та й більш практичні, а вітаміни в них збережуться не гірше, ніж в електро-пароварці.

Що можна готувати в пароварці? Готувати можна багато - котлети, овочі, рибу, картоплю. У піддоні для приготування овочів утворюється дуже корисний овочевий бульйон.

Кому показана парова їжа?

Можна сказати, що вона показана всім - це ідеальний варіант правильного харчування, особливо в час, коли навіть останні модні тенденції закликають відмовлятися від дієт, але одночасно виглядати підтягнутими і стрункими. Тут найкращою альтернативою для схуднення є приготування парової їжі. Якщо до такого харчування додати мінімум фізичних вправ, ваше тіло буде підтягнутим і струнким, що дозволить у будь-якому віці мати свій стиль, привабливо виглядати .

Парова їжа особливо показана людям, які мають порушення функцій шлунку та кишечника. Парова їжа - це найкраща дієта при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритах, захворюваннях серцево-судинної системи, при якій необхідно знизити рівень холестерину в крові, виключивши жирні і гострі страви.