/ua/kharchuvannya/dietichne-kharchuvannya.html

Дієтичне харчування

Дієта № 1 (основна)

Показання до застосування:

  • виразкова хвороба, хронічний гастрит з нормальною та підвищеною шлунковою секрецією у фазі згасаючого загострення і ремісії (протягом 3-5 міс);
  • хронічний гастрит з секреторною недостатністю у фазі загострення;
  • гострий гастрит у період одужання;
  • після операцій на шлунку у фазі відновлення (після дієт № 1а і 16).

Цільове призначення: те ж, що і в дієті № 16, але з меншим щадіння шлунка.

Загальна характеристика: дієта з достатньою енергетичною цінністю і нормальним співвідношенням основних харчових речовин. Виключаються хімічні і термічні харчові подразники, сильні стимулятори шлункової секреції. Механічне щадіння шлунка менш суворе, ніж у дієті № 16.

Енергетична цінність: 12142-12 979 кДж (2900-3100 ккал).

Хімічний склад, г:

  • білків - 100 (60 % тваринних),
  • жирів - 100 (20-30 % рослинних),
  • вуглеводів - 400-450,
  • натрію хлориду - 12;
  • вільної рідини - 1,5 л.

Кулінарна обробка: Їжу готують на пару, варять і подають в протертому вигляді.

Дієта № 5

Показання до застосування:

  • гострі гепатити в фазі одужання
  • хронічний гепатит
  • цироз печінки
  • запальні ураження жовчних шляхів (холецистит, холангио-гепатит і т. д.) поза загостренням
  • захворювання, що супроводжуються порушенням функцій печінки та жовчних шляхів
  • У всіх випадках без супутніх захворювань шлунка і кишок.

Цільове призначення: сприяти нормалізації порушених функцій печінки і жовчних шляхів, регулювання холестеринового і жирового обмінів, накопичення глікогену в печінці, стимулювання жовчовиділення і рухової функції кишок.

Загальна характеристика: повноцінна дієта з оптимальним вмістом білків, жирів і вуглеводів, виключенням продуктів, багатих пуринами, азотистими екстрактивними речовинами і холестерином, щавлевою кислотою, ефірними маслами, продуктів окислення жиру (альдегіди), що утворюються в процесі смаження. Раціон збагачується незамінними амінокислотами, що містять речовинами (холін, метіонін, лецитин) і містить значну кількість клітковини і рідини.

Енергетична цінність: 10 467-12142 кДж (2500-2900о ккал).

Хімічний склад, г:

  • білків - 90-100 (60 % тварин)
  • жирів - 80-100 (30 % рослинних)
  • вуглеводів - 350-400 (70-90 г цукру)
  • хлориду натрію - 10
  • вільної рідини - 1,8-2,5 л.

Кулінарна обробка: Не дозволяється жарення; не потрібно подрібнення їжі.

Дієта № 7 (основна)

Показання до застосування:

  • хронічний гломерулонефрит (у період затихання процесу)
  • гострий гломерулонефрит (на стадії одужання)
  • нефропатія вагітних
  • інші захворювання, при яких показана малосолева дієта.

Цільове призначення: помірне щадіння функції нирок, зниження артеріального тиску, набряків і поліпшення виведення азотистих шлаків і недоокислених продуктів обміну з організму.

Загальна характеристика: Обмежуються білок, натрію хлорид, вільна рідина, речовини, що подразнюють нирки, що збуджують серцево-судинну і центральну нервову системи, м'ясні, молочні та грибні бульйони, продукти, багаті ефірними маслами і щавлевої кислотою.

Енергетична цінність: 11514-13188 кДж (2750-3150 ккал).

Хімічний склад, г:

  • білків - 80 (50 % тварин)
  • жирів - 90 (20-25 % рослинних)
  • вуглеводів - 400-500 (100 цукру), натрію хлориду - 5-7 (з них 3-5 дають на руки хворому, а решта кількість міститься у продуктах); вільної рідини - 0,8-1 л.

Кулінарна обробка: Їжа використовується у вареному і подрібненому вигляді; допускається обсмажування м'яса і риби після попереднього відварювання.

Дієта № 8

Показання до застосування: ожиріння при відсутності захворювань органів травлення, печінки і серцево-судинної системи, що потребують спеціальних режимів харчування.

Цільове призначення: вплив на обмін речовин для запобігання та усунення надлишкового відкладення жиру.

Загальна характеристика: обмеження калорійності їжі - головним чином за рахунок вуглеводів і частково за рахунок жирів. Обмеження рідини і кухонної солі. Виключають смакові приправи і азотисті екстрактивні речовини, які збуджують апетит, жирні сорти м'яса, мучні та макаронні вироби, соління, копченості, какао, шоколад, цукор, банани, інжир; сметана (обмежено) тільки в стравах.

Енергетична цінність: калорійність - 1500-1850 ккал.

Хімічний склад, г:

  • білки - 100-120 г,
  • жири - 60-70 г,
  • вуглеводи - 180-200 г.

Кулінарна обробка: їжу готують на пару, варять і подають в звичайному вигляді.

Дієта № 9

Показання до застосування: цукровий діабет при відсутності ацидозу і супутніх захворювань внутрішніх органів. Побудова дієти індивідуальна в залежності від ступеня компенсації.

Цільове призначення: створення умов, що підтримують позитивний вуглеводний баланс, запобігання порушення жирового обміну.

Загальна характеристика: вміст білків вищий від фізіологічної норми, помірне обмеження вуглеводів і жирів. Легкозасвоювані вуглеводи (фрукти та овочі, що містять цукор) виключають. У дієту вводять речовини, які мають ліпотропні дією. Їжа містить досить багато овочів. Обмежують сіль і продукти, що містять холестерин.

Енергетична цінність: калорійність - 2400 ккал.

Хімічний склад, г:

  • білки - 100-120 г,
  • жири - 70 г,
  • вуглеводи - 300 г.

Кулінарна обробка: звичайна.

Дієта № 10 (основна)

Показання до застосування:

  • захворювання серця в стадії компенсації або нерізко вираженій недостатності кровообігу (I-ІІ А стадії)
  • гіпертонічна хвороба I-II стадії
  • хронічний гломерулонефрит і пієлонефрит без порушення азотовидільної функції нирок.

Цільове призначення: Полегшення діяльності серцево-судинної системи при одночасному помірному щадіння органів травлення і нирок; збільшення діурезу і розвантаження проміжного обміну.

Загальна характеристика: значне обмеження натрію хлориду і рідини, рослинної клітковини і продуктів, багатих холестерином, сприяють метеоризму в кишках; речовин, що збуджують серцево-судинну і нервову системи, подразнюють печінку і нирки (екстрактивні тощо); збагачення раціону солями калію, кальцію, незамінних амінокислот, що містять речовини (лецитин, метіонін); забезпечення достатнього надходження в організм вітамінів.

Енергетична цінність: 9839-10 886 кДж (2350-2600 ккал).

Хімічний склад, г:

  • білків - 80-90 (60 % тварин)
  • жирів - 70 (30 % рослинних)
  • вуглеводів - 350-400
  • натрію хлориду - 5-7 (з них 3-5 видають хворому, підсолювання окремих страв за смаком; інше кількість міститься в натуральних продуктах);
  • вільної рідини-1,2 л.

Кулінарна обробка: з помірним механічним щадіння; всі страви готуються без солі.

Дієта № 15 (основна)

Показання до застосування: різні захворювання, при яких відсутні зміни з боку системи травлення і не потрібно призначати спеціальну дієту.

Цільове призначення: забезпечення повноцінного різноманітного раціонального харчування в умовах стаціонару.

Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна і різноманітна дієта, розрахована на людину, яка не виконує фізичної праці. Вміст вітамінів збільшено. Виключаються деякі важкозасвоювані і гострі харчові продукти.

Енергетична цінність: 11095-12979 кДж (2650-3100 ккал).

Хімічний склад, г:

  • білків - 80-100 (55-60 % тварин)
  • жирів - 80-100 (20-25 % рослинних)
  • вуглеводів - 400-450 (цукру 70-100 г)
  • натрію хлориду - 12-15
  • вільної рідини - 1,5 л

Кулінарна обробка: Різноманітна без обмежень.